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Drawing Dreaming: Portuguese Food: Natas do céu

terça-feira, maio 01, 2012

Portuguese Food: Natas do céu


Natas do céu (which could be litterally translated as 'cream from heaven') is a typical portuguese dessert. I decided to feature it on the blog as it is on the top favourite desserts from my brother-in-law. In case you don't know, I currently live with my elder sister and her husband. I recently asked my brother-in-law if he could drive me to a party in my college and I immediatly knew I had to pay it forward. Paying forward when it comes to my brother-in-law means you need to cook something tasty, specially if it is something sweet. It's up to you to trust my brother-in-law's taste and try this recipe. I personally think you shouldn't miss it.
As natas do céu são um doce típico português. Decidi partilhá-lo aqui no blog já que está no top de doces preferidos do meu cunhado. Para o caso de não saberem, eu vivo actualmente com a minha irmã mais velha e o marido dela. Recentemente pedi ao meu cunhado se me podia levar a uma festa na faculdade e soube imediatamente que tinha de retribuir. Retribuir no que toca ao meu cunhado significa cozinha algo delicioso, especialmente se for algo doce. É com vocês confiarem no gosto do meu cunhado e experimentarem esta receita. Eu pessoalmente acho que o deviam fazer.


Just a little side note for all non-portuguese readers out there: I am not sure if you have Maria cookies in your country or not. They're one of the most traditional cookies you can eat out here but I wonder whether you can find it somewhere else or not. I added cookies to the pictures so you may know how they look like (I do believe some countries have similars ones under the name of Rich Tea).
Só um pequeno aparte para todos os leitores que não são portugueses: não tenho a certeza se têm bolachas Maria no vosso país ou não. São das bolachas mais tradicionais que se pode comer por aqui mas pergunto-me se conseguem encontrá-las em todo o lado ou não. Adicionei bolachas às fotos para que possam ver como elas são (acredito que existem umas similares em alguns países com o nome de Rich Tea).


Beat the yolks with the sugar, add the milk and stir. Boil it to thicken without never stop stiring. Once it gets thicker, remove it from the heat and let it cool. (this is what we call 'doce de ovos' - sweet egg cream)
Grind the cookies and put them on a bowl.
Whip the cream with the sugar and in another recipient the egg whites, to which one only does add sugar once they're almost stiff. Add the egg whites to the cream and involve it carefully.
On a bowl start putting the cookies and the cream alternately until the last layer of cream in which you add the sweet egg cream very carefully while smoothing it with a spoon.
Take it to the refrigerator and serve well chilled.
Bata as gemas com o açúcar, junte o leite e mexa. Leve ao lume a engrossar sem nunca parar de mexer. Quando engrossar, retire do lime e deixe arrefecer.
Moa as bolachas e ponha numa taça.
Bata as natas com o açúcar e noutro recipiente as claras, às quais apenas se junta o açúcar quando estiverem quase em castelo. Junte as claras às natas e envolva com cuidado.
Numa taça vá pondo alternadamente bolacha e natas até à última camada de natas, onde se põe o doce de ovos com muito cuidado alisando com uma colher.
Leve ao frigorífico e sirva bem fresco.

If you're trying to cook your own natas do céu, don't forget to share photos and let me know what you think!
Se experimentarem fazer natas do céu, não se esqueçam de partilhar fotos e de me dizerem o que acharam!

4 Comentários:

Anonymous Vanessa disse...

Hmmm, nhammy! *-*

1 de maio de 2012 às 14:03  
Anonymous Meanz Chan disse...

cream from heaven!? I'm sold, will need to try this soon!

2 de maio de 2012 às 03:02  
Anonymous Ester Durães disse...

estava delicioso ;)

2 de maio de 2012 às 13:03  
Anonymous Ester Durães disse...

haha I know! We have the coolest name for food... this totally reminds me of a dessert I want to put here on the blog which name is 'camel drool'. The name sounds awful but it surely is super tasty!
Let me know if you try this, I can't hear what you think of it ;)

2 de maio de 2012 às 13:04  

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